Stierka a omietka-vyberte si správne

biela stierka a omietka, sadrokartónový prefabrikát hranol

Vieme, aký chceme mať výsledok- krásne hladké biele steny dokonale pripravené pre maľovanie. Teraz prichádza naša dilema: stierka a omietka-nie je to to isté? Aký je medzi nimi rozdiel a čo vlastne potrebujeme my?

Či už stojíme v obchode alebo hľadáme na internete, vrecia a vedrá so stierkami a omietkami vyzerajú takmer rovnako a často niet nikoho ochotného, kto by nám dobre poradil. Tento článok to chce zmeniť.

Omietka a stierka vo vreci alebo vo vedre?

Vo vreci sú dostupné stierky, ktoré sa rozrábajú vodou a tuhnú neskôr, takže máte dlhší čas s nimi pracovať, vyhladiť, dorovnať a pod. Vo vedre sú už hotové omietky a stierky, ktoré potrebujete šikovne naniesť na stenu, pretože zvyčajne tuhnú rýchlo. Záleží teda na pracovníkovi, ktorý bude s materiálom pracovať- na jeho predošlých skúsenostiach a zručnosti, a tak sa môže rozhodnúť, ktorý typ stierky sa preň hodí. Samozrejme záleží aj od kvality  a členitosti steny, ktorá si môže vyžadovať dlhší alebo kratší čas nanášania stierky a omietky.

Stierka a omietka zmes a prášková forma vo vreci
Vždy vyberajte kvalitnú a certifikovanú stierku či omietku.

Stierka alebo omietka ?

Keď sme si odpovedali na otázku, či siahnuť po práškovej forme alebo hotovej zmesi, dostávame sa k otázke, či potrebujeme omietku alebo nám postačí stierka. Odpoveďou je stena, ktorú chceme upravovať a materiál, z ktorého je stena zhotovená. Stena z presných porobetónových tvárnic (Ytong, Porfix…) alebo sadrokartónu vyžaduje tenkú vrstvu pre to, aby sme dostali krásne rovné steny s hladým povrchom. Postačí nám teda stierka, ktorá sa nanáša v hrúbke od 2 do 15 mm. Stierka v tomto prípade nahrádza omietku a vytvára tzv. tenkovrstvú omietku (omietka + stierka v jednom). Ak máme stenu murovanú z klasických tvárnic- kvádrov, tehál, prípadne rekonštruujeme byt alebo dom a špáry medzi murivom sú väčšie alebo steny majú rôzne nerovnosti, prípadne nedokonalosti, siahame po omietke, ktorá sa nanáša v hrúbke od 5 do 50 mm. Výsledok sú rovnako krásne steny, avšak vyžadujú viac omietky, aby sa stena zjednotila a vyrovnala.

Niektoré steny vyžadujú hrubšiu vrstvu omietky, iné úplne tenkú stierku.

Stierka a omietka a správny druh

Či už ide o omietku alebo stierku, treba zobrať do úvahy ešte účel miestnosti, kde ju aplikujeme- existujú totiž zvlášť upravené stierky do miestností s vyššou vlhkosťou – napr. do kuchyne alebo kúpelne, prípadne ak celý náš byt či dom má vyššiu vlhkosť. Tieto stierky a omietky zabraňujú tomu, aby sa nám v týchto miestnostiach vytvárala pleseň. Rovnako majú vyššiu priľnavosť k povrchu, takže sa nemusíme báť, že by nám opadávali alebo sa olupovali. Výrobcovia vrecia a vedrá farebne odlišujú, čím chcú zákazníkov upozorniť, aby zvážili použitie daného výrobku pre svoj účel a rozhodli sa, ktorý z ich výrobkov je preň vhodneší.

Stierka a omietka, dekoratívna tapeta, sadrokartónový strop
Na dobre upravenú stenu sa s radosťou nanášajú dekoratívne nátery a lepia tapety. Firma Axbau

Profesionálna AIRLESS technológia

Musí sa uznať, že stierkovanie a nanášanie omietok dá vcelku zabrať a nepríjemnou súčasťou je aj potrebné finálne brúsenie stierky. Na trhu sa už dlhší čas používa  AIRLESS technológia, čo je strojové nanášanie stierky a tenkovrstevnej omietky bez vzduchu. Týmto spôsobom nevznikajú pri striekaní bubliny, vzniká kvalitne nanesená hladká vrstva stierky/omietky bez potreby brúsenia. Udivujúce je, že celý dom ( napr. 6 izieb) dokáže firma touto technológiou vystierkovať/ omietnuť za pár dní.

Strojové stierkovanie. Firma Axbau

Mali by ste záujem o rýchle, cenovo výhodné stierkovanie, omietanie alebo maľovanie? Zavolajte nám:

Máte otázky ohľadom našich služieb?

Radi Vám na ne odpovieme.